VSTUP     AKTUALITY     DISKUSE     VÝSLEDKY     KALENDÁŘ     PROPOZICE     PŘIHLÁŠKY     POKYNY     FOTO     ARCHIV  
  ZAČÍNÁME S AOS  
   ARCHÍV:
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  22.03.2015 10:12   Moravské poháry začaly v Hlučíně.
Konečně se zahájení sezóny dočkali AOSáci i na Moravě. Tradičně to bylo v Hlučíně, kde počasí naprosto jasně souhlasilo s názvem soutěže Hlučínské Jaro. Znovu se potvrdilo to, co psal nedávno mistr Lole v diskusi, že na Moravě se jezdí soutěže ve velmi přátelské, až rodinné atmosféře. To bylo vidět již v úvodu jak se posádky navzájem vítaly, jako by se na vzájemné setkání těšily celou zimu. I další průběh tuto atmosféru jen potvrdil.
Náročnost soutěže opět odpovídala úrovni Národního poháru. První etapa se jela celé po Hlučíně a i když nebyla náročná, vyžadovala soustředění při hledání nejkratších průjezdů. Jedno místo zvládli jen dvě posádky. Samozřejmě mistři a s nimi velké překvapení soutěže Karolína Šodková navigující Luďka Prášila. Aby posádky nebyly až moc unavené, zařadili dokonce pořadatelé mezi 1. a 2. etapu oběd. I další dvě etapy nebyly přehnaně náročné a všechny posádky dokázaly vynechat několik průjezdek. I přes velice nezvyklý průjezd časovou kontrolou v průběhu etapy, sklidil autor iti Jirka Krýgler na závěr zasloužený potlesk.
Velkým překvapením je impozantní vstup do sezóny nejmladší účastnice mistrovství republiky Karolíny Šodkové. Shell cup vyhrála posádka z Čech Jára-Kéjval.
Přátelskou atmosféru umocnili i dva další momenty. Petr Dvorský již v polední pauze upozornil na to, že přetahovací SPK mění malinko zveřejněný vzorák a tím docílil toho, že všem ostatním se upsalo 60 TB a jeho náskok po 1. etapě se tak snížil. Na závěr zase Jarda Holman reklamoval, že má méně bodů, než si sám spočítal ! To snad ani není zapotřebí komentovat.
Už se těším na to, co napíší o soutěži ti, co stáli na stupních nejvyšších. (I když je budu jako vždy k tomu zase nutit !)
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Duža   
  20.03.2015 22:50   Pohled z bedny - 1. kolo SCC Zimní Hrubá skála
Úvodní kolo seriálu Shell Cup 2015 se jelo 28. 2. na Hrubé skále jako „Memoriál Jaromíra Rašky a Miroslava Starého“. Hezkou trať připravil Petr Špaček. Jely se tři etapy s celkovou délkou 78 km krásnou krajinou na dohled od Trosek.
Itineráře byly jasné, mapy přehledné.
První etapa ze Sedmihorek do Tatobit. Čtyři detaily, dvě SM. Jedna v měřítku (to mám rád), druhá ne. Celkem to běželo dobře, až na příjezd do bodu „K“. Nejkratší cesta vedla přes „Průjezd zakázán“ a tak jsme to objeli jinudy. 100 TB. Pak chvilka hledání SM 2, než jsme si všimli, že sever je o -90°. Do ČK jsme dorazili načas, ale nevím proč, vyfasovali jsme 10 TB.
Ve druhé etapě se krásně motalo celkových 24 km (dle iti 28 km) ve vzdušné vzdálenosti ne víc než 3,4 km od ČK. Díky nepoužití lupy hned po startu jsme se otáčeli delší jižní cestou – 160 TB. Zbytek etapy už byl čistý.
Ve třetí etapě – z Tatobit do Lomnice nad Popelkou – jsme si po příjezdu do kóty 370 vybrali špatný směr pro pokračování. Dojeli jsme na otočnou a po dalších 200 m jsme brali razítko na „živé“. Že je to špatně, mi došlo asi tak za 30 vteřin po razítku. 120 TB. Pak jsme jako asi většina posádek přehlédli výjezd z mapy u bodu „U“. Při příjezdu do kóty 300 nezvolili nejkratší cestu. 200 TB.
Při dojezdu do cíle zrovna Petr s Mírou instalovali správné průjezdy a vzorové výkazy, tak jsme si to s posádkou 102, která dojela krátce po nás, procházeli. Našli jsme tam pár drobných nepřesností, ale to není podstatné. Podstatné bylo, že jsme si spočetli, že posádka 102 má o 160 TB za PK míň a byli jsme připraveni na druhé místo. Ještě mohly pomoct radary, ale už před vyvěšením výsledků jsme se dověděli, že žádné nebyly. Při vyvěšení výsledků přišlo překvapení, posádka 102 měla celkem o 120 TB víc. Důvodem bylo, že před odevzdáním posledního JV nepřepsali poslední tři PK. Takže nevyhráli nejlepší. No, slíbili jsme, že jim to na příští shellce vrátíme.;-)
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Tomáš   
  18.03.2015 21:24   Shell cup 2014
Navazuji na nepřekonatelné hodnocení Terezy z minulého roku. Tenkrát jsem po přečtení dokonce řekl, že nechceme nikdy vyhrát Shell, protože takové hodnocení celoroku, jako od Terezy a Libora, se nedá rovnocenně opakovat. No, slovo jsme nedodrželi, a tak mi nezbývá, než se pokusit ze sebe vymáčknout něco úplně jiného, aby se to nedalo srovnávat.
Pokusím se s pomocí všech map a itíků z proběhlých soutěží vybavit si něco o jednotlivých kolech a uvést pro pobavení pár zásadních chyb z nichž jsme se „snad“ poučili.

1. Hrubá Skála. Díky proběhlé „internetové zimě“ se z hlavy během čtyřměsíční pauzy tolik nevykouřilo, tak jsme s velkým nadšením vyrazili na první kolo. Po tom, co jsme slyšeli z vyprávění o předchozím ročníku, jsme vůbec nelitovali, že na silnicích nebylo po sněhu ani památky. Mapy i iti byly přehledné, vložáky jasné, podmínky žádné.
Chyba: Po projetí téměř celé první etapy, kdy nám do cíle zbýval sotva kilometr, času ještě 20 minut a v ITI už jen okno s ČK, jsme měli ujeto asi o 10 km míň, než měla být délka etapy. Zastavili a přemýšleli, kde jsme mohli udělat chybu. Napadlo nás jen jedno místo, tak jsme se vrátili a vyrazili odtud opačným směrem. Ujeli jsme asi 8 km a nenašli řešení. Tak jsme se otočili a do ČK dorazili se 17. minutovým zpožděním.
Poučení: Ne vždy deklarovaná délka etapy odpovídá skutečnosti.

2. Střelka. I tuto soutěž jsme jeli poprvé. Překvapila nás spousta „místních“ soutěžících, z nichž mnozí, jak se později ukázalo, jezdí velice dobře. Škoda, že jezdí jen „doma“ a ne celý seriál. Mapy výborné, při plnění „vložáků“ se člověk i trochu protáhnul. Jedna SM a v měřítku ZM
Chyba:Hned po startu jsme vyrazili nejkratší cestou k dalšímu oknu, zapsali do výkazu první PK a pak zjistili, že jedeme přes bod, který není v ITI.
Poučení: Piš si PK na papír a do výkazu teprve až před „živou“ nebo časovkou.

3. + 4. Esker. V Liberci jsem předtím nikdy nebyl. Jen jednou, možná dvakrát jsem přes něj pouze projížděl. Po této deštivé sobotě se mi tam však docela zalíbilo. Obě kola byla hezky postavena, etapy sice krátké co do vzdálenosti, ale ne co do času. Takže se nedalo na „přejezdech“ moc relaxovat. ITI byly postavené i pro úplné začátečníky, bohužel nikdo takový se nedostavil. Škoda pěkné práce autora. Po dojezdu každého kola jsme byli hned vybaveni vymazleným popisem správného průjezdu i s výkladem. Na trase mně nejvíc překvapila a pobavila SM 3D.
Chyba: Při plnění vložáku „na dejce vždy poprvé L“ jsme při příjezdu na hlavní sice odbočili vlevo, ale ještě víc vlevo byla cesta k nějakým garážím, kterou jsme bohužel ignorovali.
Poučení: L resp. P znamená co nejvíce vlevo resp. vpravo, jak říkají řády.

5. + 6. Kladno. Do Kladna jsem se těšil, mají tu vždy všechno hezky propracované, krásně přehledné mapy. Trochu nás zaskočila náročnost obou kol. Zkušenější soutěžící to zhodnotili tak, že Shell byl na úrovní poháru a pohár na úrovni mistráku. Napovídají tomu i bodové příděly. Jediní vítězové se v obou kolech dostali pod 2000 bodů. No, aspoň jsme si vyzkoušeli, co nás za chvíli (doufám) čeká. A letos se tam těšíme zas.
Chyba: Hned po startu jsme vyrazili po hlavní vlevo a dál nejkratší cestou do kóty. Že je v detailu jednosměrka jsme zjistili až při diskuzi v cíli.
Poučení: Nechvátat a hlavně respektovat detaily.

7. Krajem kalicha. V Táboře jsme si všichni kromě dvou „shelláckých“ etap dobrovolně vyzkoušeli i jednu „lehkou“ etapu pro ČP. Tam jsme všichni nasbírali více či méně dvojnásobek TB jak v ostatních etapách. Tedy až na jednu posádku, která to měla tak trochu naopak. Asi by dosahovali v poháru lepších výsledků než v Shellu. :-)
Chyba: Ve 3. etapě vložák: Na první křižovatce se zrcadlem odboč. Viděli jsme první zrcadlo až při jízdě po SM, odbočit se dalo jen dále po SM. A nebylo nám to divné.
Poučení: Vložák tě může ze SM vyhodit, ale ne vést jejím pokračováním. Pokud máš něco takového na trati, zřejmě jsi udělal někde něco špatně. Máš-li čas, vrať se a zkus to znovu.

8. Chlumec. Závěru sezóny předcházelo mírné napětí. Vzhledem k tomu, že odpadlo kolo v Příbrami, nabízela se možnost, že se celkové výsledky budou počítat ne z 5., ale jen ze čtyř kol. V tom případě by stačilo posádce č. 111 přijet a zvítězit a stali by se celkovými vítězi. Ale do okamžiku startu se neobjevili, čímž bylo již o konečném pořadí rozhodnuto. Takže jsme se svezli bez tlaku a tuto hezkou soutěž jsme si opravdu užili.
Chyba: Do kóty 202 jsme jeli dle ZM a zcela jsem ignoroval detail.
Poučení: Z předchozích chyb se máš poučit (Kladno) a ne je opakovat znovu.


Co říct závěrem? Ročník 2014 je za námi. Některé soutěže byly lehčí, některé těžší. Je škoda, že stabilně jezdí málo posádek. Stavitelé se s tím piplají a pak to jedeme třeba jen čtyři posádky. Chtělo by to nějakou reklamu třeba v podobě šotů když ne v celostátních, tak aspoň v regionálních televizích. Nemá někdo někoho například v ČT4? ;-)

za posádku č. 102 Tomáš Žurek
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Tomáš