VSTUP     AKTUALITY     DISKUSE     VÝSLEDKY     KALENDÁŘ     PROPOZICE     PŘIHLÁŠKY     POKYNY     FOTO     ARCHIV  
  ZAČÍNÁME S AOS  
   ARCHÍV:
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  03.05.2015 16:36   Příval kvalitních soutěží v roce 2015 nebere konce
17.-19.4.2015 jsme byli v Havířově na další velice podařené soutěži. Protože pro nás šlo hlavně o Středoevropský pohár, tak jsem jel se svým tradičním řidičem pro tento seriál a to Alešem Čejkou. K tomu jsme si dali i dvojkolo Moravského poháru. Hlavními pořadateli byli manželé Klasovi, a ti se teda předvedli, jak nejlíp mohli. Jak už v diskuzi zmínil Jirka Kubíček, tak zázemí bylo hlavně pro našince jako z jiného světa. Já bych dal i 12 bodů. Díky stavbě celé tratě, ředitelování soutěže, rozvážení snad skoro všech průjezdek a dalších a dalších činnostech si hlavně musel neskutečně máknout Martin Klasa, tam je velkej klobouk dolů.
Soutěž měla dvě noční a dvě denní etapy, pro jednoduchost byly na každou dvě hodiny. Obtížností to mohl být klidně středně těžký mistrák. Na startu do N1 jsme dostali od Zuzky již tradiční balíčky domácích AOS perníčků a vodu. Díky vložáku za semaforama poprvé vpravo, to často chtělo několik průjezdů z různých stran do jedné křižovatky, než jsme mohli odjet co jsme potřebovali. Pořád bylo co dělat a hlídat a hlavně jsem postupně zjišťoval, že musím poctivě měřit, protože bylo dost mapových věcí. Etapa se nám podařila zajet čistě a přijeli jsme tři minuty před časem. I když se mi zdála první etapa hlavně ze začátku docela obtížná a moc jsem si neodkázal představit jak to pojedou třeba Rumuni, tak druhá etapa někde vypadala jednoduše, ale bodů jsme sbírali docela dost. Hned po startu jsem nepřehodnotil na vložáku, který nás nesvedl z namyšlené trasy, za 100. Kousek dál jsem odbočil na křižovatce, kde mapový byl jen směr k nám, za 200. Při následujícím reálném přejezdu jsme to spolu s Petrem Černým (který jel tentokrát pro změnu s Petrem Maškem), jednou polskou a jednou rumunskou posádkou poslali rovně do lesa, a když to po zhruba 200 metrech nešlo dál projet, tak jsme měli co dělat se tam nějak pootáčet a vyjet. V následující dědině měl autor trochu chybku s reálnou jízdou na mapové vpravo a tak tady bylo jediné místo v nočním kole, kde byla nějaká průjezdka ano i ne. Do konce etapy jsem pak už jen jednou nejel nejkratší trasu, za 60. Ještě jsem měl 2x problém s reálným tvarem křižovatky a tu první jsme dlouho nemohli najít. Hlavně v noci je opravdu potřeba aby tvar křižovatky přesně úhlově odpovídal na všechny strany a třeba i posádkám pomoct nějakým naznačením zatáčky v nějaké odbočce.
I když jsme se nijak neflákali, tak i díky otáčení v lese a hledání těch reálů jsme měli zpoždění 12 minut. Pro některé pomalejší posádky to však již znamenalo zahazování konce etapy. O obtížnosti soutěže svědčily i bodové příděly v Moravském poháru. Za našimi 591 TB měli na druhém místě již skoro dvakrát tolik (1154 TB) Petrové Černý s Maškem. Pod 2000 TB se dostalo jen prvních 7 posádek, z nichž hned tři byly z Polska. A to ještě další dvě polské posádky, které by byly na 2. a 6. místě startovaly jen ve Středoevropském poháru. Potvrdilo se, že Poláci umí. Mezi sedmým Andrzejem Morelem (1873 TB) a Modálkama na osmým místě pak byla propast skoro sedm set bodů. Posádka ze Shellu, co si noc jen zkusila dokonce pokořila hranici 6000 TB (Ve STEPu i jedna Rumunská posádka).
Následné zapíjení nám zpříjemnily výborné buchty od Dáši.
Ráno jsme díky našemu vylosovanému startovnímu pořadí startovali v příjemných deset hodin. Po startu bylo potřeba dobře zajet vložený itinerář na vyježděným place kolem uskladněného bazénu. Tím spíš jsem se ale divil, že se tam v noci na konci nejel ten poslední reálnej tvar. Dál pohoda, než jsem měl zatmění po cestě na SM 33. Bylo potřeba projet skrz detail kóty 248, ve kterém byla ještě kóta 246 a v obou se muselo jet kvůli podmínce vpravo. A já jsem tam to řešení neviděl a tvrdil, že to neprojedu. Naštěstí snad 10 km dlouhý kolo který by to objelo, bylo zablokovaný jinou kótou, takže to tama nešlo. Tak jsem nakonec v detailu jel v jedné kótě vlevo, s tím, že je to asi chyba. V skutečnosti to bylo naprosto jednoduchý s stačilo vyjet od těch garáží cestou kterou se tam vjelo. Takže za 100 TB. Na konci etapy jsme pak jako spousta dalších posádek podcenili mapu pod kótou 313, kde byla zatáčka kulatější než v mapě. Vzhledem k tomu, že se tam jelo 2x (pokud někdo opustil SM 35 tak 3x), tak to bylo za 260 TB. Pro nás co jsme jeli Středoevropský pohár, tak asi v pohodě, tam nejsou pravidla pro mapy nijak daný. V MP však ještě měli napsaný, že mapa je kreslená a těch neexistujících komunikací bylo ve všech etapách opravdu dost. To je pak stejný jak jsem tu nedávno psal Mírovi. Posádka prostě řeší trať s ohledem na znalost vlastností mapového podkladu. Tady to podle mě určitě chtělo alespoň nějaký upozornění v rozpravě, když už to bylo proti řádům. Mapová finta o kousek dál u časovky, kdy odbočení bylo posunutý o 200 metrů nachytala i zkušené posádky. Času bylo ve dne spousty, takže jsme v obou etapách přijeli s náskokem přibližně dvaceti minut. Druhá etapa opět pěkná vymakaná, tak jako celá soutěž. Finty vyvážené, bylo potřeba se soustředit a pěkně všechno hlídat, protože chyba mohla přijít kdykoliv, ať už při mapovém řešení nebo přehodnocování na plné čáře. Mně naštěstí utekla jen jedna mapová věc za 100 TB. V součtu to opět stačilo na vítězství v obou kategoriích, i když tentokrát velice těsně, protože Aleš chytl navíc 190 na radaru. To posádku Krzewských jejich 240 na radaru muselo mrzet víc, protože je to odsunulo z druhýho místa až na šestý v MP, a ve STEPu z druhýho na čtvrtý.
Vyhlášení a následný společenský večer jen navázal na perfektní organizaci celého víkendu.
Myslím, že jak si Martin Klasa trochu odpočine, mohl by pomalu začít uvažovat nad organizací mistráku na příští rok. Tady by stačilo jen rozdělit etapy na tři a mohlo se jet.
Letos tedy prožívám neuvěřitelný start do sezóny a daří se bodovat na 140 %. Z pěti startů se podařilo získat sedm vítězství :) . Jenom ty „pohledy z bedny“ mi začínají žrát nějak hodně času, já to totiž neumím napsat nějak krátce. Navrhuju Dužovi aby zavedl nějaký limit (třeba tak 3) a po jeho dosažení by automaticky povinnost připadla další posádce s nevyčerpaným limitem. Pro větší motivaci a tlak na pisatele by pak mohla být někde na hlavní stránce tabulka chybějících pohledů. Tak za 14 dní v Ivančicích ahoj.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: R.A.   
  01.05.2015 13:23   Pohled HR na pohled testovací posádky
Dlouho jsem přemýšlel, jak reagovat na včerejší chválící příspěvek Petra Maška a dnes do toho přibyl Lole.
Takže jsem se rozhodl reagovat cestou aktuality, i když se oficiální tiskovka ještě objeví.

1) Ještě jednou velký dík Petrovi a Karlovi za to, že ten test provedli a pomohli v podvečer s vyhodnocením Shellu, který byl trochu komplikovaný.

2) Ještě větší díky za pochvalu, kterou jsme obdrželi za trať a kterou jsme v podstatě nečekali. A já tato díky ještě posílám dál všem, kteří se podíleli na doprovodném programu, protože bez nich by to nebylo takové, jak se to nakonec podařilo.

3) Velkým překvapením pro nás je, že naše trať byla přirovnána spíše pohárovým soutěžím než Shellu. To překvapení je o to silnější, neboť to nebylo naším cílem a chtěli jsme jen udělat jezdivou, ale přemýšlivou trať. Každopádně bereme tuto pochvalu i jako připomínku pro příště a zmírníme obtížnost. Asi je to tím, že jsme sami Shell jezdili složitější a já už jsem asi více "načichl" pohárovými soutěžemi, tím se nám nepodařilo rozlišit složitost tratě - mé části jako autora a Petrovi části jako HR. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla.
A tímto se Shellákům omlouváme, nebyl to úmysl.

4) Obsahem obou pohledů testovací posádky je, že jsme neměli měřítka mapových podkladů. Stavíme tratě v okolí již několik let. Některé posádky u nás jezdili Penaltu Rallye a Orlickou noc. Nyní je to Rallye Šmídl.
Nikdy jsme nestavěli tyto soutěže, aby byly postaveny na měřítku. Vždy jsme stavěli tratě tak, aby se jezdilo podle "řádové logiky", tedy jen za využití pravidel pro průjezdy - body, kóty, vložáky, podmínky, chlupatice, šipkáče apod. K tomu jsme volili i jednoduché mapové podklady, kde ± 20 m ta komunikace uvedená v mapě je i reálně. A to i v případě mapových fint, kdy je část mapy upravena. Ale tak, abych to viděl a nemusel doměřovat. A abych k tomu nepotřeboval tripmaster. A navíc vždy tak, aby to nebylo možno zaměnit s jinou komunikací.
Je to trochu náročnější na sledování reálu, ale jednoduší pro pochopení průjezdu. S Petrem jsme ve shodě v tom, že pokud mám jezdit vyšší soutěže s měřítkem, musím pochopit základní pravidla. A k tomu by měl Shell sloužit a myslím si, že se i tak může jezdit. Na měřítka je čas ve vyšším levelu.
Je to jenom názor, jehož někdo bude zastáncem a někdo odpůrcem. Pokud bude třeba tot stavět s měřítkem, tak to nějak zvládneme, ale pokud bychom mohli jezdit bez měřítek, byly bychom rádi.Třeba budeme jediní v republice a bude to možná přínosem. Těžko říci.
Každopádně všechny posádky Shellu na toto byly upozornění při rozpravě a proto nebylo připomínek.

5) Na závěr poděkování všem účastníkům za účast a aby i ostatní viděli, co vše se dělo během Rallye Šmídl 2015 tak níže je odkaz na reportáž od kameramana serveru orlicky.net, též spolupracovníka České televize a několika komerčních televizí, který v předchozích ročních jen reportáže dělal na startu nebo mezi etapami, letos poprvé jako soutěžní posádka ktg. Family s rodinou. Takže Davide díky!

https://www.youtube.com/watch?v=Q9fEVkk1ax0

Další videa jsou od jednoho účastníka, která přibližují hlavní část odpoledního doprovodného programu.

https://www.youtube.com/watch?v=a6OGbXdNSJo
https://www.youtube.com/watch?v=55gH7ZUda7k

Na vzorových průjezdech se pracuje, dejte nám prosím čas!

Tak pokud jste na nás nezanevřeli nebo pokud jste letos nejeli a něco Vás zaujalo, tak trať bude příští rok k dispozici předběžně předposlední sobotu v dubnu t.j. 23. dubna 2016
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: VláďaF   
  01.05.2015 11:46   Rallye Šmídl 2015 – Pohled testovací posádky č.2
Napřed jsem chtěl svůj příspěvek napsat jen do diskuze, ale když tady vidím Petra, tak na něho navážu z mého pohledu. Taky si zkouším poprvé, jestli sem vůbec umím něco napsat. Všechno co Petr napsal podepisuju. Jenom přidám svoje:
1. (to jenom tak) jsem rád že jsem si nečekaně vyzkoušel bez přípravy zajet zkušební jízdu s Petrem, jednak už ta nálada "jet bez křeče o výsledek" a "jet s Petrem" to už vůbec, myslel jsem už že zůstanu snad jediným člověkem který s ním ještě nejel, jinak jezdí s kdekým
2. (to už vážně) fakt jak píše Petr bylo to vymakaný a dalo to určitě dost práce za kterou je hodno stavitele moc pochválit, příště by to ale chtělo "podle řádů" se nevykašlat na některé dané věci jako je měřítko atd. Ale příjemné bylo, že toto nikdo nezpochybnil a jet se to v pohodě dalo. Na mistráku by byl stavitel kamenován že takhle rozhodně ne a možná když by to pokazil, tak vyprotestuje ... a proč vlastně? ... protože zbytečně vypipláváme stále přesnější řády které nedovolují uhnout od daného
3. (taky vážně hlavně pro stavitele alias HR) napsat a vypiplat tak celkem těžkou soutěž je těžký a asi fakt zbytečně moc energie pro SHELL, byl by to slušný pohár, takže doporučuju ubrat a je pak pro stavitele i míň šancí udělat banální chybu ... pro mě taky nová zkušenost při vyhodnocování výkazů to taky byl záhul - na trati cca 60 PK a vítěz má za PK 1220 TB čili asi pětinu nenašel a poslední má 4380 TB !
Závěrem: Pokochal jsem se novým pohledem na SHELL a opakuji s Petrem: Díky chlapi!
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Lole