VSTUP     AKTUALITY     DISKUSE     VÝSLEDKY     KALENDÁŘ     PROPOZICE     PŘIHLÁŠKY     POKYNY     FOTO     ARCHIV  
  ZAČÍNÁME S AOS  
   ARCHÍV:
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  25.08.2016 14:52   Myšlenky
Původně jsem chtěl napsat něco o tom jak jde AOS na Moravě od desíti k pěti. Nad vodou nás drží už jen posádky z Čech, Slovenska a Polska. Vypadá to, že do budoucna s tímto trendem nás může vytrhnout tak ukončení mistráku v Polsku, ale zatím se ještě s pár posádkami drží.

Po závodě v Přerově jsem k tomu chtěl přidat i to, že jedním z důvodů může být stále šílená obtížnost Shellu a krátké časy poháru. To už se tak nějak probralo v diskuzi, takže moje motivace trochu opadla a teď to chci tedy dorazit, než začne za chvíli druhá půlka sezóny.

Mám tu z června vypsané nějaké body, o kterých jsem chtěl psát, tak to možná bude často takové nesouvislé.

K udržení a nejlépe rozšíření základny posádek je potřeba udržet ty nové alespoň rok, dva, kdy se tím nějak prokousají a pochopí jak se to tedy jezdí. Pak už je větší šance, že je to chytne a zůstanou u toho = neodradit je velkou obtížností a krátkými časy.

Je neuvěřitelné co se děje už druhou sezónu v Čechách. Kde se najednou objevilo tolik nových posádek. Co za tím bylo? Kde jste se vzali? Máte nějakou radu pro Moravu?

Pohár, hlavně ten Moravský
Poslední sezóny se staví pravidelně na Moravě dvě dvoukola mistráku s Moravský pohárem dohromady. Což jednak na těchto soutěžích zvyšuje konkurenci v Moravském poháru a možná i motivaci posádek z Čech si zajet i nějakou další soutěž. To je dobře a ani já jsem v tom ze začátku neviděl problém. Jenže z Moravy mistrák nejezdí skoro nikdo (dvě posádky a občas něco naši Jirkové). Těch pár moravských posádek pak bojuje v poháru o dost víc vzadu. Sloučení soutěží z organizačních důvodů a nízkého počtu posádek bych asi nezakazoval i tak.

Navrhoval bych úpravu časů v pohárech tak, aby na čas jezdila nejlepší posádka z malého poháru a mistrovské posádky ať jezdí klidně půl hodiny před časem. K těmto časům se dopracovat třeba analýzou zpoždění těchto posádek v předchozích soutěžích. Měla by to být soutěž hlavně pro ně a odrazový můstek do mistráku.

Taky bych zavedl větší pozornost na Malé poháry v rámci jednotlivých soutěží. Nenašla by se třeba v rozpočtu pětistovka navíc na dotacích na každou soutěž, a poháry by se dávali i za Malý pohár? A nebo na soutěžích naopak dávat poháry posádkám z Malých pohárů a absolutním vítězům pak jen za celý rok?

Shell
Tady snad jen neustále apelovat na stavitele, aby to bylo jednoduché a hlavně na to bylo opravdu strašně moc času. Ať klidně všichni dojedou na čas a rozhodnou jiný body, ale nesmí se stávat aby to zahazovali. Přerov byl právě bohužel přesně špatným příkladem. Soutěže staví samozřejmě zkušené posádky a zvlášť při třetím průjezdu je každá trať strašně jednoduchá, potom se stane, že časy ulítnou. Nebál bych se pohybovat s průměrnými rychlostmi kolem 15km/h. Opět může posloužit statistika z předchozích soutěží.

Mistrák
Tam si myslím, že je vše v pořádku. Snad jen se zvyšující se zamotaností, snižujícími rychlostními průměry a zvyšujícím se průměrným věkem, by jsme se mohli držet v dolní části doporučeného délkové rozsahu, který vznikl ještě za úplně jiných soutěží.

Řády
Není čas na nějakou revizi? V diskuzi se často i z řad komise objevují příspěvky co by se mělo změnit. Možná.

AOS budoucnosti
Občas se vyskytují problémy, že máme auta se startovními čísly. Na Kladně dokonce nějaké velké problémy. Myslím si, že do budoucna by možná nebylo špatné, najet na nějakou bezčíselnou (méně viditelnou) variantu.

Mně osobně pak ještě víc trápí průjezdky. Hlavně jako stavitele (rozvozitele-sbíratele), občas i na soutěži nějaké to přehlídnutí, nepotěší ani ukradená průjezdka. Nezávisle s Jankem jsme na posledním setkání BASKu uvažovali o využití chytrých telefonů místo průjezdek. Moje představa je taková, že autor nachystá do speciální aplikace x bodů kolem kterých bude kruhová oblast třeba o poloměru 30-40m. Soutěžící si to pak na startu nahraje do telefonu a ve chvíli kdy aplikace s GPS zaznamená vjezd do oblasti, zobrazí něco jako detail oblasti, ve kterém bude nakresleno na jaké komunikaci a v jakém směru je nějaká průjezdka. Předpokládám, že dnes už skoro v každým soutěžním autě nějakej takovej telefon je. Případně telefony s GPS začínají na tisícovce. Třeba by to i víc nalákalo nové mladé posádky (viz. Pokémoni). Chtěli bychom s Jankem udělat příští rok nějakou pilotní etapu na Moravským poháru, třeba i se souběhem s normálníma průjezdkama.

Těším se na vaši zpětnou vazbu na diskuzi nebo v Mohelnici.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: R.A.   
  23.07.2016 14:12   Pozvánka na Prasátko.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: ZdenekJ   
  11.07.2016 22:28   Pozdrav z jihočeské dovolené
..........................................................................................................................................................................
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Lole