VSTUP     AKTUALITY     DISKUSE     VÝSLEDKY     KALENDÁŘ     PROPOZICE     PŘIHLÁŠKY     POKYNY     FOTO     ARCHIV  
  ZAČÍNÁME S AOS  
   ARCHÍV:
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  04.09.2016 09:45   Změna místa konání Poháru AČR v JZ
AOS klub Praha oznamuje změnu místa konání Poháru AČR v jízdách zručnosti. Letos se bude konat na parkovišti u koupaliště Džbán v Praze 6 - Vokovicích. Pořadatelé se na vás velmi těší. Nezapomente vzít sebou své přátelé a známé!
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: AOS klub Praha   
  27.08.2016 15:26   Podřípské prasátko (Charmander) 2016 – pohled z bedny.
..........................................................................................................................................................................
Tak jsme se s Jardou dohodli skoro na poslední chvíli, že spolu pojedeme Prasátko. Protože nerad naviguju, tak jsme nechali rozhodnutí čím pojedeme a v jakém gardu na počasí. Bude-li vedro, budu řídit své auto s klimou, nebude-li vedro, budu navigovat v Jardově feldě. Sice mě mrzelo, že tam musím autem, protože na čepu mají mojí oblíbenou Holbu, kterou se prasátko dobře zapíjí, ale nakonec se ukázalo, že jsme udělali dobře.
Protože byla původně naplánovaná přednáška o BOAS v ČSSR a přilehlých socialistických zemích s přezkoušením, měl jsem s sebou nějaké staré itineráře z Československa a ciziny (Kisújszallás, Pécs, Charkov, Berlin, Dresden, Kędzierzyn-Koźle), nad kterými jsme s pamětníky zavzpomínali. Největší úspěch ovšem mělo objevení dělené slepé mapy ve starém itineráři z českého mistráku.
Přejímka byla do 9:30 a tou dobou měl Jarda přijet. Ovšem zazvonil mobil a Jarda mi hlásí, že dojel k Mělníku, kde mu odpadla od chladiče hadice i s vývodem a že se na vrakáči snaží získat náhradní chladič. Tudíž nepřijede. To, že pro něj dojedu odmítl s tím, že musí auto zprovoznit. Tak jsme se dohodli, že dorazí do Račiněvsi až mu auto zase pojede. To se povedlo těsně po 11 hodině, takže jsme hned za poslední posádkou odstartovali i my, ovšem mým autem , protože to Jardovo nebylo 100% pojízdné.
Itinerář první etapy byl velmi hustě popsaný pohádkou, která ovšem byla dole přeložena do tří řádků reálného Zlivu. Důležité bylo dodržovat v etapě několik pravidel (čti vložených iti). Nejdůležitější bylo asi třetí pravidlo: vjeď jedenkrát do každé jednosměrky. Nejde-li to (závora, brána,.. ) jeď na další možnosti odbočení ve směru v jakém byla jednosměrka. Tady se při troše nepozornosti dalo nasbírat pár bodů. Dále to chtělo všímat si šipek na vozovce a vědět, jak se míjí hospodářská budova vpravo.
Dojeli jsme do Terezína, kde byla skoro standardní zručka. Standardní nebyla jenom v tom, že se jelo jenom jedním směrem a ze čtverce musel jeden člen posádky dosprintovat 90m k časomíře. Jarda v pantoflích odmítl sprintovat, tak jsem musel v sandálech běžet já. Odnesl jsem to jenom tím, že jsem sotva večer došel z garáže domů. O tom, že takovéto sportování bez rozcvičení není úplně vhodné, svědčí i jeden úraz, ke kterému na zručce při běhu došlo.
Následoval POMZ. Tady jsem Jardovi kladl na srdce, že záleží na každém slovíčku. Ještě nikdy se mi POMZ na Prasátku nepodařilo zajít čistě. Začátek byl jednoduchý, počítala se prkna, ze kterých byly vyrobeny lavičky. Trochu nás zarazila průchodka 8, která byla uprostřed asfaltového chodníku zatížená dvěma kameny. Věděli jsme, že se bude brát i nazpátek, tak jsme řešili jestli to větší, spodní kolečko neukazuje jenom jeden směr, ve kterém se má brát (nazpátek už tam nebyla a údajně tam neměla být vůbec). Nepřehlédli jsme tři prkna v autobusové zastávce. Včas jsme před mostem přešli na druhou stranu, takže jsme nebrali nastrčenou SPK 26. Došli jsme na náměstí a řešili, jestli kostel Vzkříšení Páně je taky posádkový. Jiný tam kostel v okolí nebyl, tak jsme ten letopočet riskli. Další problém jsme měli s chlupaticí za pomníkem m. J. Husa. První křižovatka za ním má při podrobném zkoumání pět chlupů. Tak jsme hledali tu železnici na dalším kříži v chlupatici. Ona to nakonec nebyla železnice, ale přechod pro chodce. U další sochy jsem změřili velikost boty 57cm a jali se přepočítávat do velikosti EU. To se nám nepovedlo. Nepovedlo se to ani staviteli ani nikomu jinému, takže všichni měli nakonec 30TB. Došli jsme do jednosměrné ulice, ke stromu a řešili, jak se dostat k bráně v hradbách. Za stromem doprava po trávě? Chodit se má jenom po chodníku. Tak jsme špatně vylosovali strom s průchodkou 4, ke kterému se ovšem odbočilo před značkou slepé ulice. Chtělo to udělat za správným stromem ještě dva kroky a všimnout si brány vlevo s otočnou průchodkou 5.



Zase jsme nebyli dostatečně bdělí a ostražití. Dále jsme jenom řešili, jestli k šipce na pojízdném poutači musíme dojít přes silnici a jít dál po pravé straně. POMZ jsme zakončili v automuzeu, kde jsme po velmi podrobném zkoumání tištěných materiálů u jednotlivých exponátů našli správnou cenu Š110R na velkém nápisu na zdi.
Jak již bylo v řečeno v iti první etapy, proč bychom letos nemohli jít ve stopách jiného zvířete nebo tvora. Druhou etapu jsme na fotografiích následovali něco mezi veverkou, želvou a brontosaurem. Až posléze jsem zjistil, že jsme honili Pokémona Chemandera . Hledalo se tradičně 10 obrázků, které jsme všechny tradičně objevili až při druhém průjezdu. Takže jsme si jako vždy, objeli etapu tam, zpátky a tam.
V cíli jsme se ještě museli vypořádat se soutěžními prvky. Jarda se snažil spravit svoje skoro nepojízdné auto, takže mi pomohl jenom s foukacím slalomem. Na čtyřprvek s kolem a kanystrem jsem si musel půjčit z dnes konkurenční posádky svého standardního navigátora. Přestože škodil, jak mohl a v prvkách docílili výsledku o 1 bod lepšího než my, celkově jim to nepomohlo.
A nakonec došlo na to prasátko a Birella místo Holby.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Černý Petr   
  25.08.2016 14:52   Myšlenky
Původně jsem chtěl napsat něco o tom jak jde AOS na Moravě od desíti k pěti. Nad vodou nás drží už jen posádky z Čech, Slovenska a Polska. Vypadá to, že do budoucna s tímto trendem nás může vytrhnout tak ukončení mistráku v Polsku, ale zatím se ještě s pár posádkami drží.

Po závodě v Přerově jsem k tomu chtěl přidat i to, že jedním z důvodů může být stále šílená obtížnost Shellu a krátké časy poháru. To už se tak nějak probralo v diskuzi, takže moje motivace trochu opadla a teď to chci tedy dorazit, než začne za chvíli druhá půlka sezóny.

Mám tu z června vypsané nějaké body, o kterých jsem chtěl psát, tak to možná bude často takové nesouvislé.

K udržení a nejlépe rozšíření základny posádek je potřeba udržet ty nové alespoň rok, dva, kdy se tím nějak prokousají a pochopí jak se to tedy jezdí. Pak už je větší šance, že je to chytne a zůstanou u toho = neodradit je velkou obtížností a krátkými časy.

Je neuvěřitelné co se děje už druhou sezónu v Čechách. Kde se najednou objevilo tolik nových posádek. Co za tím bylo? Kde jste se vzali? Máte nějakou radu pro Moravu?

Pohár, hlavně ten Moravský
Poslední sezóny se staví pravidelně na Moravě dvě dvoukola mistráku s Moravský pohárem dohromady. Což jednak na těchto soutěžích zvyšuje konkurenci v Moravském poháru a možná i motivaci posádek z Čech si zajet i nějakou další soutěž. To je dobře a ani já jsem v tom ze začátku neviděl problém. Jenže z Moravy mistrák nejezdí skoro nikdo (dvě posádky a občas něco naši Jirkové). Těch pár moravských posádek pak bojuje v poháru o dost víc vzadu. Sloučení soutěží z organizačních důvodů a nízkého počtu posádek bych asi nezakazoval i tak.

Navrhoval bych úpravu časů v pohárech tak, aby na čas jezdila nejlepší posádka z malého poháru a mistrovské posádky ať jezdí klidně půl hodiny před časem. K těmto časům se dopracovat třeba analýzou zpoždění těchto posádek v předchozích soutěžích. Měla by to být soutěž hlavně pro ně a odrazový můstek do mistráku.

Taky bych zavedl větší pozornost na Malé poháry v rámci jednotlivých soutěží. Nenašla by se třeba v rozpočtu pětistovka navíc na dotacích na každou soutěž, a poháry by se dávali i za Malý pohár? A nebo na soutěžích naopak dávat poháry posádkám z Malých pohárů a absolutním vítězům pak jen za celý rok?

Shell
Tady snad jen neustále apelovat na stavitele, aby to bylo jednoduché a hlavně na to bylo opravdu strašně moc času. Ať klidně všichni dojedou na čas a rozhodnou jiný body, ale nesmí se stávat aby to zahazovali. Přerov byl právě bohužel přesně špatným příkladem. Soutěže staví samozřejmě zkušené posádky a zvlášť při třetím průjezdu je každá trať strašně jednoduchá, potom se stane, že časy ulítnou. Nebál bych se pohybovat s průměrnými rychlostmi kolem 15km/h. Opět může posloužit statistika z předchozích soutěží.

Mistrák
Tam si myslím, že je vše v pořádku. Snad jen se zvyšující se zamotaností, snižujícími rychlostními průměry a zvyšujícím se průměrným věkem, by jsme se mohli držet v dolní části doporučeného délkové rozsahu, který vznikl ještě za úplně jiných soutěží.

Řády
Není čas na nějakou revizi? V diskuzi se často i z řad komise objevují příspěvky co by se mělo změnit. Možná.

AOS budoucnosti
Občas se vyskytují problémy, že máme auta se startovními čísly. Na Kladně dokonce nějaké velké problémy. Myslím si, že do budoucna by možná nebylo špatné, najet na nějakou bezčíselnou (méně viditelnou) variantu.

Mně osobně pak ještě víc trápí průjezdky. Hlavně jako stavitele (rozvozitele-sbíratele), občas i na soutěži nějaké to přehlídnutí, nepotěší ani ukradená průjezdka. Nezávisle s Jankem jsme na posledním setkání BASKu uvažovali o využití chytrých telefonů místo průjezdek. Moje představa je taková, že autor nachystá do speciální aplikace x bodů kolem kterých bude kruhová oblast třeba o poloměru 30-40m. Soutěžící si to pak na startu nahraje do telefonu a ve chvíli kdy aplikace s GPS zaznamená vjezd do oblasti, zobrazí něco jako detail oblasti, ve kterém bude nakresleno na jaké komunikaci a v jakém směru je nějaká průjezdka. Předpokládám, že dnes už skoro v každým soutěžním autě nějakej takovej telefon je. Případně telefony s GPS začínají na tisícovce. Třeba by to i víc nalákalo nové mladé posádky (viz. Pokémoni). Chtěli bychom s Jankem udělat příští rok nějakou pilotní etapu na Moravským poháru, třeba i se souběhem s normálníma průjezdkama.

Těším se na vaši zpětnou vazbu na diskuzi nebo v Mohelnici.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: R.A.