VSTUP     AKTUALITY     DISKUSE     VÝSLEDKY     KALENDÁŘ     PROPOZICE     PŘIHLÁŠKY     POKYNY     FOTO     ARCHIV  
  ZAČÍNÁME S AOS  
   ARCHÍV:
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  21.10.2018 11:12   Myšlenky - pokračování
I když jsem již mimo dění AOS, rád také zareaguji na včerejší diskuzi na výroční konferenci.

25.8.2016 jsem zde na stránkách publikoval článek Myšlenky. Měl jsem pocit, že to zapadlo a tak jsem ocitoval některé pasáže v Příloze ročenky 2016-2017. Vzhledem k tomu, že je to pořád aktuální, zde klidně potřetí okopíruju to stejné a pod tím navážu dál. Je totiž vidět, že nenastal žádný posun a po dvou letech se příznačně řeší opět přestřelená obtížnost Shellu v Přerově, který je přímo zmíněn i v původním článku.

"Původně jsem chtěl napsat něco o tom jak jde AOS na Moravě od desíti k pěti. Nad vodou nás drží už jen posádky z Čech, Slovenska a Polska. Vypadá to, že do budoucna s tímto trendem nás může vytrhnout tak ukončení mistráku v Polsku, ale zatím se ještě s pár posádkami drží.

Po závodě v Přerově jsem k tomu chtěl přidat i to, že jedním z důvodů může být stále šílená obtížnost Shellu a krátké časy poháru. To už se tak nějak probralo v diskuzi, takže moje motivace trochu opadla a teď to chci tedy dorazit, než začne za chvíli druhá půlka sezóny.

Mám tu z června vypsané nějaké body, o kterých jsem chtěl psát, tak to možná bude často takové nesouvislé.

K udržení a nejlépe rozšíření základny posádek je potřeba udržet ty nové alespoň rok, dva, kdy se tím nějak prokousají a pochopí jak se to tedy jezdí. Pak už je větší šance, že je to chytne a zůstanou u toho = neodradit je velkou obtížností a krátkými časy.

Je neuvěřitelné co se děje už druhou sezónu v Čechách. Kde se najednou objevilo tolik nových posádek. Co za tím bylo? Kde jste se vzali? Máte nějakou radu pro Moravu?

Pohár, hlavně ten Moravský
Poslední sezóny se staví pravidelně na Moravě dvě dvoukola mistráku s Moravský pohárem dohromady. Což jednak na těchto soutěžích zvyšuje konkurenci v Moravském poháru a možná i motivaci posádek z Čech si zajet i nějakou další soutěž. To je dobře a ani já jsem v tom ze začátku neviděl problém. Jenže z Moravy mistrák nejezdí skoro nikdo (dvě posádky a občas něco naši Jirkové). Těch pár moravských posádek pak bojuje v poháru o dost víc vzadu. Sloučení soutěží z organizačních důvodů a nízkého počtu posádek bych asi nezakazoval i tak.

Navrhoval bych úpravu časů v pohárech tak, aby na čas jezdila nejlepší posádka z malého poháru a mistrovské posádky ať jezdí klidně půl hodiny před časem. K těmto časům se dopracovat třeba analýzou zpoždění těchto posádek v předchozích soutěžích. Měla by to být soutěž hlavně pro ně a odrazový můstek do mistráku.

Taky bych zavedl větší pozornost na Malé poháry v rámci jednotlivých soutěží. Nenašla by se třeba v rozpočtu pětistovka navíc na dotacích na každou soutěž, a poháry by se dávali i za Malý pohár? A nebo na soutěžích naopak dávat poháry posádkám z Malých pohárů a absolutním vítězům pak jen za celý rok?

Shell
Tady snad jen neustále apelovat na stavitele, aby to bylo jednoduché a hlavně na to bylo opravdu strašně moc času. Ať klidně všichni dojedou na čas a rozhodnou jiný body, ale nesmí se stávat aby to zahazovali. Přerov byl právě bohužel přesně špatným příkladem. Soutěže staví samozřejmě zkušené posádky a zvlášť při třetím průjezdu je každá trať strašně jednoduchá, potom se stane, že časy ulítnou. Nebál bych se pohybovat s průměrnými rychlostmi kolem 15km/h. Opět může posloužit statistika z předchozích soutěží.

Mistrák
Tam si myslím, že je vše v pořádku. Snad jen se zvyšující se zamotaností, snižujícími rychlostními průměry a zvyšujícím se průměrným věkem, bychom se mohli držet v dolní části doporučeného délkové rozsahu, který vznikl ještě za úplně jiných soutěží."


Zpět ke konferenci. Na začátku se probírali možnosti radikální změny hodnocení soutěží. Podle mě jsou to tak komplexní změny, které by měly být schváleny jen s drtivou podporou soutěžích a to si myslím, že je utopie. Nezatracuji tyto změny, ale ani se nedomnívám, že jsou řešením dnešní situace.

Co jsem já odsledoval na konferenci jako největší problémy soutěžících:

1) obtížnost Shellu, odrazuje ZAČÍNAJÍCÍ posádky
2) krátké časy Shellu, neumožní posádkám ani projet celou trať
3) po přestupu do poháru opět to samé s časy
4) pohár je ve skutečnosti druhý mistrák a zbývající posádky bojují ve spodní části výsledkové listiny

Toto by se mělo řešit hned a ne až zase "do příští" sezóny. Navrhuji následující:

Ad 1) Bohužel to nejde nijak uhlídat, ale soutěže Shellu musí být maximálně jednoduché, tak aby to alespoň trochu zajela posádka, která je tam poprvé. Opravdu to koncipovat jako náborovku, kde mají soutěžící jenom zjistit, jestli je to baví nebo ne. Pokud budou Shelláci brblat, že je to pro ně jednoduché, znamená to, že už v této kategorii nemají co dělat. Nebát se před soutěží probrat se všemi startujícími klidně přímo těžší věci, které se na dané trati vyskytnou. To jen trochu srovná ty začínající se zkušenějšími a stejně jich to půlka nezajede.

Ad 2) Dát přímo do Řádů maximální průměrnou rychlost 15 km/h s povinností ji uvádět do prováděček. Jestli to prodlouží celou soutěž o hodinu… no a co, to je takový problém? Ve skutečnosti to bude mít mnohem menší dopad, protože pořadatel mezitím stejně vyhodnocuje posádky co už dojely.

Ad 3 a 4) Úplně oddělit Poháry a Malé poháry a tím vytvořit opravdu samostatnou kategorii, která nemistrákovým posádkám chybí. Pohár pak bude opravdu druhý mistrák, kde se mistrákové posádky svezou a potrénují a jak jsem psal výše, to už tak dnes stejně je. V případě zájmu může nemistráková posádka jet samozřejmě "Velký" pohár. Pro Malé poháry opět direktivně do řádů dát maximální průměrnou rychlost, třeba 20 km/h. Tím se i Malý pohár nestane takovým strašákem pro Shelláky a ti nám nebudou přesluhovat v Shellu, tak jak se to dnes děje. Pokud si autor s HR troufne, že jim trať navíc oproti Velkému poháru lehce zjednoduší, tak proč ne. Nemám na mysli nic velkého, co by museli zvlášť kontrolovat, ale třeba jen nakreslení reálné cesty do mapy, místo zkreslené mapy a podobně. Při mistráku by se tím pádem Velký pohár vůbec nemusel jet (tak jak je to dnes na Moravě) a odpadl by tím souběh kategorií. Jestli v Malém poháru bude ze začátku málo soutěžících, tak se nedá nic dělat, ale myslím si, že se to právě začne rychleji plnit ze Shellu. V závodech do vrchu, kde se to dělí podle obsahu, přeplňování, sériovosti a já nevím čeho všeho, mají klidně v některých kategoriích jednotky závodníků.

Prosím hlavně nemistrákové posádky o vyjádření nesouhlasu nebo podpory k výše navrhnutým bodům, tak aby to dalo jasný impuls směrem ke komisi.

Díky.

R.A.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: R.A.   
  18.10.2018 23:43   Vzorové průjezdy Shell cupu v Táboře.
Zde máte ke stažení kopie vzoráků Shell cupu v Táboře:


1. ETAPA

2. ETAPA

3. ETAPA
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Kočí Stanislav   
  18.10.2018 11:49   Stručný pohled z táborské bedny
Letošní Tábor byl takový nějaký… jiný… lepší! Začalo to už ráno, kdy nás překvapila nejen nově zrekonstruovaná restaurace, kde se vše odehrávalo, ale i poměrně náročná zručka, kdy jsme i s naší závodní nákupní taškou měli co dělat.

První a třetí etapa se vyznačovaly zejména nutností delší přípravy, nicméně co jsem slyšel od posádek MR, tak to byl ještě slabší odvar. Nicméně se dalo vyjet až v momentě, kdy naše mapy a itíky hrály všemi barvami. A navrch zpestření v podobě zaznamenávání názvů obcí. Jediné, s čím jsme se po cestě trochu prali, byla kombinace dvou druhů map, zejména starší typ základní mapy nám dává již tradičně zabrat. Nachytali jsme se u rekonstrukce mostu, na tomhle nás Standa vytrestal excelentně, naštěstí jen za stovku. Ve třetí etapě nutno ocenit výtečně umístěný radar na dlouhé cestě přes les mezi obcemi, na jejímž začátku však stála mimo omezení do 2,5 tuny i padesátka. Já se udržel, ale cifry tam padaly slušné… Prostřední etapa byla kratší, ze začátku mi, zejména co se SPK týče, přišla taková vlažnější, ale zdání klame, i tady jsme měli po chvíli plný výkaz. Co se pořadatelům opět povedlo, byla polívka po druhé etapě, která v ten moment úžasně bodla. Toto prosím do budoucna určitě zachovat!

Po skončení jsme neměli radost jenom z našeho výsledku, kdy 498 bodů za 3 etapy není rozhodně špatné, z originální ceny v podobě pytle máku, který co nevidět zpracujeme do závinu, ale tak nějak z celého dne. Bylo to takové jiné, lepší... Vítězstvím jsme si navíc zajistili, že už se příští rok pod číslem 123 neobjevíme. Máme velký respekt, ale na novou pohárovou výzvu se nesmírně těšíme! A závěrem ještě to nejdůležitější, gratulujeme manželům Paulů k zisku titulu mistra ČR!

Za posádku č. 123
Petr Manda
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Manda