VSTUP     AKTUALITY     DISKUSE     VÝSLEDKY     KALENDÁŘ     PROPOZICE     PŘIHLÁŠKY     POKYNY     FOTO     ARCHIV  
  ZAČÍNÁME S AOS  
   ARCHÍV:
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  04.06.2019 15:21   Cena města Kladna - Jízda zručnosti
..........................................................................................................................................................................
Jízdu zručnosti odjedou všechny posádky 2x (kromě st.č. 52, které se přihlásilo jen na dopolední MČP), první se započítává do dopolední soutěže, druhá do odpolední soutěže.
JZ je možno absolvovat už před přejímkou, bude připravena od 7:10 hod.

Žádáme všechny posádky, aby v zájmu hladkého průběhu a urychlení nabitého programu soutěže přijeli včas a pokud možno absolvovali JZ ještě před přejímkou.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Kotina Pavel   
  03.06.2019 11:57   Pohled z bedny - Ostrava
Letos na jaře jsme se moc nesvezli a nesvezeme. První mistrák jsme pořádali, České poháry nám až do června kolidují s prací, a tak jsme odjeli jenom mistrák ve Fulneku a těšili se do Ostravy. Připravil jsem si mapy a odpoledne v pátek jsme vyrazili. Ubytování od pořadatele jsme měli perfektní v hotelu Harmony. Když jsme se museli přesunout na rozpravu do neplánovaných prostor, Martin při rozpravě řekl, že věří, že to bude jediná chyba při soutěži, a v podstatě se nemýlil.
Hned po startu jsme nakupili dvě chyby. Při reálné jízdě jsme si neuvědomili, že jsme uprostřed křižovatky na hlavní silnici, která zahýbá vlevo. Pak jsem sice vychytal správný azimut na třetí křižovatce, ale nedošlo mi, že nejsem v té správné kótě a že se musím do 110ítky vrátit. Takže božský start za 260. Martin rád dává netypická návěští, tady to byla dopr. značka STK. Tady se nám podařilo všechny značky kolem kóty 114 vychytat. Dobrá byla mapová křižovatka kolem kóty 120. V podstatě polovina mapy byla pod mostem, ale kombinovalo se v obou patrech současně. Startovali jsme poslední, v části města Přívoz jsme dojeli Petry Černého a Maška. Když jsme viděli , že se na SM2 vrací jinudy, trochu nám na správném průjezdu chyběl další plech. Ale protože tam kroužili ještě další minuty, asi se opravili. Což mi pak PetrM potvrdil. Pěkná také byla přetažená SM3 za hlavní silnici. Ač jsem využíval navigaci celou etapu, po projetí závěrečného lineárního iti to byla nutnost. Moje mapy jsem zatím nepoužil.
Po přestávce, kde jsme mohli ochutnat výtečně napečené občerstvení od Zuzky, jsme vyrazili do druhé etapy. Hned po startu jsem skončil bez mapového řešení, protože přes podmínkované kóty jsem se nemohl dostat do kóty 412 s výjezdem. Chvilku mi to dalo, až jsem nakonec zjistil, že v itiku mám jet výjezd z kóty 422 a všechno sedí. Druhý problém, kde jsem neměl mapové řešení, bylo u kóty 435 a 437. Projeli jsme detail, nemapovou komunikaci, vrátili se na detail a otočili se přes pumpu a SPK10. Ale protože jsme nenašli nic, co by nás za pumpou poslalo doprava a pryč, vraceli jsme se zpět na již projeté komunikace. Takže znova, znova kolem pumpy a zase nic ?? Už jsem chtěl jet pryč a povídám, projeď tu pumpu ještě jednou. Napotřetí jsem konečně uviděl odbočovací šipku přes celou průjezdku. Takže dobrý. U SM3 jsme neměli po projetí splněný výjezd a museli se tam přes živou vrátit. Pak nás návěští stopky poslalo udělat levou snad až kilometr daleko u detailu 443. Na konci za SM4 byla finta s další stopkou, která nás měla poslat ostře zpět, ale nás ne. Ne,ne, my jeli po hlavní za 100.
Denní etapy jsme začali opět jako v noci, chyběla nám první živá za přehlídnutou značku. Tu jsme přehlédli ještě podruhé v polovině etapy a potřetí jsme ji sice nepřehlédli , ale schválně nejeli. V návěští byla značka hlavní silnice a dvě dodatkové tabulky pod ní, tvoření tvarem křižovatky a cedulí SPK, kterou tam Martin pověsil a tím návěští vložáku vytvořil. Takže ten vložák nás stál 300. První etapa byla o přehazování mapových podkladů a nemapových komunikací. Na konci jsme měli 20 minut času 5 kilometrů před cílem a já trubka se nejedu podívat na nádraží v Kozmicích, ač se tam jezdí každej rok. Takže celkem 400 v první etapě. Asi nejtěžší a opravdu mistráková byla druhá denní etapa. Měřil se příjezd do kóty 124 a také návrat do ní po odbočení na stopce, SM1 se musela přesně vynést do ZM, jinak se jelo pohlavní. V obci Bobrovníky se nesmělo zapomenout, že proti jednosměrce nesplním v kótě 126 podmínku. Pak dlouhý přejezd mezi obcemi, ale bohužel už jsme byli celou dobu v Ostravě, takže někteří to měli až za 400 za devadesátku na padesátce. Paradoxně i ty místní kluci. V Hošťálkovicích byl veliký detail, doplňující několik nemapových komunikací. Ale o ty vůbec nešlo, detail tam byl z jiného důvodu. Bylo potřeba vynést začátek SM2. Na konci po opuštění SM2 jsme trochu tápali, vytáhl jsem navigaci s online mapama a podle leteckého snímku pochopil situaci. I tak jsme nevěděli, jestli máme jet reálně doprava ostře za sebe nebo doleva, ale pravý úhel doleva byl rovnější. Pak nás šipkáč poslal mimo mapu. Tady jsme nejdříve museli pro návrat změřit délku první komunikace a nakonec jsem použil i svoje podkladové mapy a musel si podsvítit základní mapu, abych zjistil, kde narazím na mapovou komunikaci. Stejně tak jsem podsvěcoval oblouček v Petřkovicích u SPK 30. U SM3 mi podsvícení moc nepomohlo, protože pouhým měřením mapových podkladů se zdálo, že konec SM3 je ještě na mapě. Vrátili jsme se a opětovným změřením délky jsme zjistili, že SM3 končí 20 metrů za mapovou křižovatkou. V detailu 777 jsme opět kombinovali komunikace nad a pod mostem. Pak nás ještě potrápilo návěští konec hlavní silnice, v jednom místě Lada odtušila, že značku přehlédla a vrátili jsme se. Bylo by to za 200. Pak jenom vykombinovat podmínky před cílem a hotovo. Pak jen rychlý oběd a utíkali jsme domů na jinou akci.
Martin, Zuzka a mnoho dalších připravili super soutěž. Měli hodně kategorií a poprali se s nimi perfektně. Martin jako autor chyby nedělá a neudělal ani tentokrát. Finty nejsou maskované nepřesnostmi, vše, co člověk k řešení potřebuje, tak tam je. Také chci ocenit, že noční etapy byly více o orientaci a denní znatelně těžší na kombinace. Na konci druhé denní etapy jsem už musel používat všechny možné pomůcky, které jsem měl připravené. Také se mě líbilo razítko na udičce u Drobíků a samozřejmě pečivo paní domácí bylo úžasné. To nemělo chybu.
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: MirekP   
  02.06.2019 09:29   Zkušební Pohárová sezóna silně narušena v Ostravě !!

Ostravský volat splnil očekávání, protože byl po všech stránkách kvalitní soutěží. Péče o posádky, tak jak je to manželů Klasových zvykem, na vysoké úrovni. Itineráře téměř bez chyb a opět na úrovni mistráku. Spousta živých kontrol, zkrátka soutěž na jedničku.

Ale to, o co se snaží letos výbor našeho Svazu AOS, bylo zcela ignorováno !! Zde vybírám ze zprávy zveřejněné na našich stránkách:

"Současné (velké) poháry by měl být nějaký seriál volných soutěží, název jsme zatím nenašli, takže volný pohár, free, open, název seriálu podle nějakého sponzora by se mně líbil nejvíce. Shelly by měly být lehčí a poháry (tj. současné malé poháry) by měly být na úrovni mezi Shellem a současným pohárem. Letošní sezona by měla být taková zkušební, někde se pojede malý pohár (MP) pojede podle jiných iti než velký pohár (VP), jinde zase pojede část společně (2 etapy oba poháry, lehčí iti, rozdílné časy, třetí etapa jen VP). Bylo by dobře dát šanci Shellákům si vyzkoušet malý pohár (viz třeba Kladno- dopoledne MP, odpoledne Shell). Něco přece musíme změnit a ten mezistupeň mezi Shellem a mistráky nám přece chybí."

Jinde se dočteme, že nestačí účastníkům Malému poháru jen přidat na čase, ale že je třeba vytvořit zcela jiné itineráře. Takto to bylo třeba ve Fulneku. Myslím si že to není problém s využitím postavených PK i s využitím lehčích fint v iti.

Bohužel v Ostravě došlo přesně k tomu co letos nechceme! Malý pohár jel podle totožných iti (tedy kvalitních, na úrovni mistráku), s tím rozdílem, že na čase měli přidáno vždy 10 minut. Toto je snad jediná vada na Ostravské soutěží. Bohužel zásadní !! Co teď ? Jak by se měl Svaz AOS zachovat? Nepočítat tuto soutěž do seriálu nebo neproplatit pořadateli dotaci na malý pohár za porušení letošních pravidel? To asi ne !

Je zapotřebí varovat následující pořadatele, aby se toto již neopakovalo. Samozřejmě kus viny na tom nese i hlavní rozhodčí, který toto neměl povolit!

Přes tyto výhrady k Malému poháru, musím pořadatelům poděkovat za obrovský kus práce při přípravě tak kvalitní soutěže.

..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Duža