VSTUP     AKTUALITY     DISKUSE     VÝSLEDKY     KALENDÁŘ     PROPOZICE     PŘIHLÁŠKY     POKYNY     FOTO     ARCHIV  
  ZAČÍNÁME S AOS  
   ARCHÍV:
.
         2021
.
         2020
.
         2019
.
         2018
.
         2017
.
         2016
.
         2015
.
         2014
.
         2013
.
         2012
.
         2011

  28.10.2021 13:28   Pohled z bedny - MP Orlická noc
Do kalendáře MP přibyla i soutěž v okolí Žamberka a Mohelnice, takže pokud jsme chtěli zabojovat o vítězství v MP, bylo potřeba jet. Noc stavěli dva Vláďové a nepochyboval jsem o tom, že to bude nadupaný. První etapu Vláďa Fabián, kterej dokáže i Shell Cup v Žamberku postavit s obtížností mistráku. Další dvě etapy pak navrátilec Vláďa Žlábek. Ten se blískl jako autor snad nejvíce zimních itinerářů, kdy všechny byly nadmíru vydařené. Na nich Vláďa dozajista nabral autorské sebevědomí, když byl několikrát ujištěn, že klidně může postavit mistrák. A Vláďa se toho nebál a s druhým Vláďou se přidali k mistrovské posádce z Mohelnice. To byla bezpochyby výborná volba. Na noční soutěži bylo vidět, že to dokonale učesal někdo, kdo tomu sakra rozumí. Jura Kubíček zde odvedl špičkovou práci. Už si nevzpomínám úplně detailně, ale v noci mu snad utekla jen dejka při dodatečném přidávání přechodové kóty a pak tam byla nějaká posunutá mapová cesta, kterou ani my jsme nenašli.

Co se týče samotné jízdy, tak už byla většina řečena na diskuzi. U nás to začalo tím, že jsme si chvíli před startem uvědomili, že nemáme světlo pro navigátora. Tak jsme holt jeli na stropní a docela to šlo. Z délek a časů bylo jasné, že to bude dlouhá noc. Zažil jsem už pár soutěží, které byly roztahané a dlouhé, kdy jsem si po první etapě říkal, jestli už bude konec, po druhé už toho měl plný brejle a ve třetí usínal, ale to tady vůbec nenastalo. Pořád bylo co řešit a mezitím se jezdilo po fantastických horských silničkách. A hlavně vše bylo jasné, nemusel jsem přemýšlet, jak to někdo myslel a zkoušet různé varianty. Bavilo mě to od startu až do cíle a i když jsme do něj přijeli o půl třetí ráno, tak mi to vůbec nevadilo. Snad jen opuštění SM v první etapě, kde se jelo x kilometrů mezi poli pro jeden plech a pak zase zpátky jsem úplně nechápal a to byl jistě první adept na vyškrtnutí a zkrácení tratě. Jediný problém jsme měli na začátku pravděpodobně druhé etapy u jakéhosi kempu, nebo co to bylo. Tam jsme si nebyli jistí, která ze tří cest navazující na hlavní v zatáčce je rovně. Zkoušeli jsme různé varianty a možná i díky tomu jsme následně zazdili začátek chlupatice, který byl hned pár metrů po výjezdu z bodu 22. Díky tomu jsme skončili ve slepé cestičce 100m od silnice v chatové osadě dole u vodní nádrže Pastviny místo otáčení. Chvilku to vypadalo, že tam možná zůstaneme. Úzká cestička ve svahu, bez možnosti otočení. Po osobním prozkoumání terénu padlo rozhodnutí, že ještě sjedeme další dva výškový metry po betonových kolejích k někomu na dvorek na golfový trávník, kde se otočíme a pak vyjedeme. První půlka plánu se celkem povedla, ale vyjet zpátky po navlhlým betonu nahoru nebylo jen tak. Když jsme po prvním nevydařeným pokusu klouzali pozpátku do tmy zase na ten zatravněnej dvorek, tak jsme navíc “trochu“ sebrali travnatej břeh nad cestou. Při přípravě na druhé rozjetí jsme i do něčeho nacouvali. No vůbec si nechci představovat, jak to tam po nás vypadalo. Velká omluva majiteli přilehlé chaty a i majitelce našeho závodního vozu, který snad nedoznal viditelných škod. I přes toto dobrodružství a pár vracení, kdy mi něco došlo až později, nebo jsme kontrolovali znova vložáky, jsme neměli problém s časem a dokonce přijeli předčasně. V ostatních etapách pak 6 a 3 minuty. Je fakt, že nejsme typická posádka MP, na kterou by se měli ty časy ladit a dle výsledků koukám, že 10 minut navíc v každé etapě by se klidně sneslo. Když se pak dívám i na výsledky mistráku, tak tam by to minimálně v první a třetí etapě taky ocenili, možná i víc než 10.

Vlastně je otázka, jestli si to užili i ostatní, protože když koukám na výsledky, tak těch bodů je v obou kategoriích strašně moc. Určitě hrálo roli velké množství průjezdek, a velké množství věcí, které se daly zkazit a každá byla obodovaná. Možná ne úplně dořešené špatné průjezdy, nevím. Zrodilo se tak drtivé vítězství, kdy v MP na druhého máme přes 800 bodů, na třetího skoro 1600 a na první nemistrovskou posádku Klasů na šestém místě dokonce skoro 3300 bodů. My měli jen 220 TB za nějakou tu mapovou změnu v první etapě a 60 TB u toho kempu, jinak jsme to projeli jak nůž máslem. Roli určitě sehrál poctivý trénink na všech zimních etapách. Všem organizátorům velké díky, v hodnocení bych dal určitě jasnou desítku.

Den je díky zapsání jiné průjezdky už na itík za 160 na někom jiným 😊
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: R.A.   
  25.10.2021 10:43   V Přerově mají smutek !
S velkým zármutkem oznamujeme, že včera v noci svůj boj prohrál a navždy nás opustil kamarád, dlouholetá dobrá duše a předseda Autoklubu Pretiox Přerov, pan Jiří Procházka.

Začínal na motokárách, byl velkým propagátorem automobilového slalomu. Byl členem komise AS AČR automobilového slalomu a sprintu.

Odešel obětavý organizátor a skvělý kamarád.

Čest jeho památce!
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Duža   
  22.10.2021 15:38   Výroční konference AOS
Tak jako předloni se bude konat výroční konference AOS v Černovicích v rámci konání MČR družstev. Myslím, že minule to bylo docela zajímavé, bude nás tam dost a to včetně posádek jezdících Shell a poháry. Na programu bude informace o činnosti (která je víceméně známa z našich skvělých stránek), informace o financích a hlavně diskuze. Kdybyste nevěděli o čem diskutovat, tak se zde o pár věcech zmíním, abych vás trochu nasměroval.

Systém soutěží (mistráky, poháry, malé poháry, Shelly)- ano, máme hodně druhů kategorií, ale málo posádek, takže to ne vždy dává smysl. Původní myšlenka byla, aby zkušenější posádky ze Shellu přešly do malého poháru a Shelly, aby byly hlavně pro začátečníky. Poháry jezdí hlavně mistrovské posádky, takže posádky, které přejdou ze Shellu do poháru, by neměly šanci, proto ty malé poháry. Moc se to nedaří. Situace v Čechách a na Moravě je také úplně jiná. Na Moravě je jen jedna mistrovská posádka, naopak se tam více daří pohárovým soutěžím, ale zase tam chybí posádky v Shellu. Hlavní problém je ale v úrovni itinerářů jednotlivých soutěží. Ač se o tom bavíme již několik let, řada pořadatelů nebere v úvahu úroveň soutěže, kterou dělá. Takže se může stát, že pohár je těžší než mistrák, Shell se jede podle stejných iti jako mistrák apod. Úroveň iti MUSÍ odpovídat úrovni soutěže. Mně by se líbily 3 úrovně soutěží- mistráky, poháry a Shelly. Můžeme diskutovat o společných pohárech a Shellech pro Čechy i Moravu, ale účast posádek posádek z Čech na Moravě a naopak by byla asi ojedinělá. Aby si posádky mistráku zatrénovaly na poháru, mohou být 2 etapy lehčí a třetí těžší na úrovni mistráku, o tom zda ponechat malé poháry můžeme diskutovat.

Řády- ano, jsou složité a nepřehledné. Ale řada složitostí vyplynula z toho, že musely reagovat na různé nejednoznačnosti, které si vymysleli autoři. Opět ale platí, že i podle složitých Řádů se dá postavit jednoduchá soutěž. U Shellu se vyplatí před startem udělat nějaké krátké školení a vysvětlit základní pravidla příp. doplnit prováděčkami, kde jsou vysvětleny druhy použitých iti. Od toho jsme také upustili. Je řada soutěží, kde není s Řády žádný problém. Řády přece nemůžou za to, že někdo udělá komplikovanou a nejednoznačnou soutěž. Nějaké snahy o znovuobrození Řádů byly, ale zatím jsme to nedotáhli do konce. Když čtu diskuzi tady na stránkách, tak se mně zdá, že jednoznačné není skoro nic a mnohdy nevěřím svým očím. Ale jo, přes zimu bychom měli něco vymyslet.

Čtvrté etapy- mnoho lidí kritizuje čtvrté etapy. Ano, může to být někde za hranou, ale myslím, že poslední dobou je to celkem v pohodě. Standa Kočí nám teď v Táboře ukázal, že to jde i bez čtvrtých etap. Tady bych chtěl apelovat na stavitele, aby včas vyvěsili správné průjezdy (se skutečnými symboly kontrol) resp. vzorové výkazy a také aby ty vzorové výkazy aktualizovali po uznání připomínek. Jinak si posádky nemají podle čeho opravit průjezdy a vznikají zbytečné diskuze. Někdy se člověk v čase vyhrazeném pro podání připomínky ani nedozví co jel vlastně špatně.

Technický pokrok- s technickým pokrokem asi nic neuděláme, tak to prostě je. Máme navigace, GPS, notebooky a já nevím co ještě. Já jsem odpůrce zveřejňování obcí, já bych to dokonce zakázal. Proč máme dopředu najíždět v obcích, když máme mapy a stále víme kde jsme? Proč si někteří těsně před soutěží opisují SPK, kde jsou postavené? Co se týká využití nějakých dalších technických vymožeností např. něco co nám nahradí třeba fyzické SPK nějakými virtuálními kontrolami v telefonu, tak už je na mě moc a mám pocit, že i pro většinu členů komise. Ale pokud někdo přijde s návrhem, který AOS někam posune a bude realizovatelný, tak se bránit nebudeme.

Propagace- asi by nebyl problém vyrobit nějaké letáky. Před časem jsme trochu koketovali s TV Sport 5 (snad je ten název správně), ale je to vše o penězích. Zkusím zjistit na Autoklubu, zda by se dal vyrobit nějaký materiál o AOS. Je to hlavně o nějaké místní propagaci, když děláme soutěž Shellu, tak asi nikdo z nás nedělá místní osvětu, aby nalákal nějaké zájemce. Necháme uveřejnit propozice na stránkách a čekáme kdo se přihlásí. Určitě jsou velké rezervy na sociálních sítích, ale tomu by se musel někdo věnovat. Možná by stálo za úvahu nějaké propojení s lidmi, kteří se věnují keškám.



Těším se na bohatou a hlavně plodnou diskuzi v Černovicích:-)



Za komisi AOS Zdeněk Klenák
..........................................................................................................................................................................
autor příspěvku: Klenák Zdeněk